Surf på sort vand under nordlyset

For Tim Latte var konkurrencen indenfor den internationale surfverden altid et middel til at nå et mål. I konstant konkurrence, var der aldrig tid til at udforske og nyde de forskellige steder, hvor han opholdt sig. Nu er de skinnende medaljer skiftet ud med en ægte lidenskab. Vi fangede ham, mens han red på de vilde sorte bølger på Lofoten – et nordisk ikon på en eksotisk destination for moderne surf- og friluftsliv.

Ren magi. Det er nok det udtryk, der bedst beskriver de flestes første indtryk af Lofoten, den norske skærgård tæt på polarcirklen og Nordpolen. Landskabet er vildt og består af majestætiske snedækkede bjerge, uberørt land og den allestedsnærværende Østersø: det er som taget ud af et eventyr. Hvert år finder tusindvis af spændingssøgende naturelskere fra hele kloden vej til denne velbevarede forpost af rå skønhed. En af dem er Tim Latte, kendt for sit tag på bølgerne og en evig eventyrer.

"Første gang jeg kom til Lofoten var i 2009. Dengang var alt helt roligt, og her var kun én surflejr. I dag er det en helt anden historie, men efter min mening er udviklingen positiv", forklarer Tim. 

De ændringer, han taler om, omfatter alt fra tilføjelsen af smukke hoteller og hyggelige barer til det lokale universitet, hvor folk kommer for at studere terrestrisk økologi og naturforvaltning. 

"Jeg synes, beboerne heroppe har gjort et fantastisk stykke arbejde med at sætte Lofoten på verdenskortet. Fællesskabet er fantastisk. Klatrere, studerende, eventyrere, dyreelskere og dem, der dyrker jorden, mødes her som én stor, levende familie. Det er et utrolig sjovt og inkluderende miljø at være en del af."

Søg nye veje

Selvom de lokale tilbud for overnatning er blevet bedre gennem årene, er Tim ikke ligefrem typen, der indlogerer sig på et luksushotel. Når han besøger Lofoten, vil han helst nyde sin femstjernede udsigt fra et telt på stranden tæt ved sit elskede hav.

"Jeg kører altid derhen. Min varevogn er spækket med surfbrætter, telte, soveposer, vandreudstyr og tøj til alt slags vejr. Som surfer skal du kunne tilpasse dig miljøet og nemt og hurtigt kunne flytte dig, hvis du vil fange de bedste bølger. Jeg føler aldrig, at det er overfyldt her, måske fordi jeg har den fordel, at jeg selv kan bestemme, hvornår jeg vil surfe og hvornår jeg ikke vil."

Sådan har det ikke altid været for Tim Latte. I løbet af sin konkurrencekarriere har han følt sig begrænset i surfverdenen. Rejserne fra den ene konkurrence til den næste var hele hans liv, og han havde sjældent mulighed for at se eller udforske de steder, han besøgte.

"På alle disse fantastiske steder gik jeg glip af de kulturelle oplevelser. Jeg elsker at surfe, men jeg har aldrig været vild med konkurrencen, og jeg vidste, at jeg var nødt til at ændre noget i mit liv. Mit arbejde med udendørs events og kampagner, hvor jeg fokuserer på at inspirere andre i stedet for at fylde mit ego med resultater, har været vejen frem for mig."

Jagt efter enhjørningen i snestormen

Tim Lattes livsstil er indbegrebet af frihed, og omtrent så langt fra en ni-til-fem-tilværelse, som man overhovedet kan komme. Nogle gange kan hans idé om at "leve drømmen ud" dog let komme til at ligne et mareridt. Især når drømmen leves ud et afsidesliggende sted som Lofoten, hvor naturen ofte slår hårdt og nådesløst til – til stor fornøjelse for den selverklærede vejrnørd.

"Jo længere du kommer fra ækvator, jo koldere og sværere bliver det hele. I Lofoten kan du gå udenfor på en solskinsdag, og ti minutter senere befinder du dig midt i en snestorm. Desuden er naturen her ikke let tilgængelig, måske skal du vandre langt til det sted, hvor du vil hen. Når du surfer, har du våddragt på og er helt dækket til, bortset fra dit ansigt. Hvis du har glemt en sko eller tabt en handske, er du færdig. Det hele er vildt og uforudsigeligt her, ikke som i Australien eller på Hawaii. Lofoten er som at jage enhjørninger – spændende, men der er ingen garantier."

Giv tilbage til naturen

Respekten for naturen bliver aldrig kompromitteret i Tims livsstil og er generelt dybt rodfæstet i surfer-samfundet.

"Surfere har en kultur, hvor intet bliver efterladt på stranden. Det du har taget med dig, tager du med dig tilbage. Vi er her alle sammen for at nyde naturen og vi vil gerne have, at den forbliver lige nøjagtigt, som den er."

Efter at have rejst over hele verden og besøgt et hav af skønne strande er Tim udmærket klar over de store problemer, vi står overfor.

"Jeg tror, at friluftsmennesker generelt har en god forståelse for disse ting, og hvordan man bedst kan passe på vores planet. Den kommercielle fiskeindustri er en reel trussel. Man kan se tydelige tegn på skader af de naturlige habitat her ved Lofoten og over hele kloden."

Bevar det ægte

Tims lidenskab for at bevare naturen afspejles også i hans forretningsmæssige valg. For at kunne opretholde sin livsstil er han afhængig af sponsorer og samarbejdspartnere. Tilbuddene er mange, men han samarbejder ikke med hvem som helst.

"Jo mere "corporate", jo mere lyssky, efter min mening. Mange virksomheder taler om bæredygtighed for at "grønvaske" deres produkter, og man kan bare mærke, at det hele er varm luft. Det bør ikke være en markedsføringsgimmick, men en standard indenfor industrien."

Når han går ind i et samarbejde, tjekker Tim altid med sine betroede kammerater og får en fornemmelse af virksomhedens historie og dens fremtidige målsætning. Medarbejderne og virksomhedskulturen er også meget vigtige.

"De involverede mennesker gør hele forskellen, og at begynde at arbejde med KnowledgeCotton Apparel var en let sag. De er meget gennemsigtige i deres processer, hvilket er noget andre mærker skal tage efter. Modebranchen generelt er alt for langsom, vi burde ikke engang skulle tage fat på disse problemer."

Omfavn Arktis

Lofotens fascinerende omgivelser tilbyder et sjældent fristed. Det perfekte tilflugtssted fra et travlt liv i byen. Og surfing er kun en af grundene til, at Tim og mennesker fra så fjerne steder som Indonesien bliver ved med at komme tilbage.

"Lofoten er virkelig cool og speciel. Bare det at være her gør, at du føler dig meget tæt på naturen. Når du bliver i en måned eller endnu længere, bliver det hverdag, og du føler dig veltilpas og sund. Dette sted kan virkelig forkæle dig med den absolutte udendørsoplevelse, uanset hvad du er til. Hvad angår mig selv, så surfer jeg om dagen og ser nordlys om natten. Kan man ønske sig mere?" Tim skal afsted og klæder sig på til endnu en tur på bølgerne.

En storm er på vej, og i dag er endnu en perfekt dag, i det nordlige paradis.