En forandring er allerede i gang

En forandring er allerede i gang

I dag, den 22. maj, fejrer vi den internationale dag for biologisk mangfoldighed. Det virker måske ikke som årets mest spændende højdepunkt, så lad os lige få noget på det rene her. Biologisk mangfoldighed er et spørgsmål om ren overlevelse.

Videnskaben antyder, at vi er på randen af Jordens sjette masseudryddelse. Antallet af arter i verden falder nu i et alarmerende tempo, på grund af den menneskelige aktivitet. Vi ødelægger både til skade for naturen og os selv. Inden for få år vil to tredjedele af alle verdens dyr være væk.

Menneskeheden er totalt afhængig af et velfungerende økosystem. Det er grundlaget for vores eksistens, for vores vand, mad, medicin, tøj, energi og meget mere. Som mennesker, og hermed som selve årsagen til problemet, mener vi, at det er vores pligt at genoprette balancen i økosystemet.

Ved at reducere truslen mod biodiversiteten kan vi også forbedre menneskets sundhed,
være med til at fremme bæredygtig udvikling og gå i kamp med klimakrisen. Så ved at fremme biodiversitet, er vi faktisk med til at løse en række store udfordringer, som menneskeheden står over for.

Og det sker alt sammen netop nu. Det handler ikke om, hvorvidt der er en masseudryddelse i gang, men snarere om, at etablere en ramme, der vil "bøje kurven" for de faktiske tab af biodiversitet. Men der er håb. 'Vi er en del af løsningen' er temaet for FN's internationale dag for biologisk mangfoldighed 2021, og det betyder, at vi kan skabe forandring, hvis vi handler nu.

Der kræves handling. Vi er alle sammen en del af løsningen.